08.12.2016. Приватизација „Росњефта“ — Русија се опет снашла

Продају пакета акција руског нафтног гиганта „Росњефта“ многи у Русији су назвали „послом деценије“, а западни медији су то окарактерисали као „тријумф председника Владимира Путина“ у јеку антируских санкција.

За куповину акција руског гиганта било је заинтересовано више од 30 потенцијалних купаца из Европе, САД, Блиског истока и земаља Азијско-пацифичког региона. Међутим, Русија je у среду објавила да је мањински удео од 19,5 одсто „Росњефта“ продала за 10,5 милијарди евра катарском државном инвестиционом фонду и швајцарско-британској компанији за трговину сировинама „Гленкор“.

Оба купца сада имају по 9,75 одсто акција „Росњефта“ и то је трећи по величини пакет акција у „Росњефту“.

Контролни пакет акција компаније остао је у рукама руске државе, а други по величини пакет акција у власништву je „Бритиш петролеума“ (19,75 одсто). Председник Русије Владимир Путин је ову приватизацију оценио као највеће улагање на светском енергетском тржишту у 2016. години. Раније се спекулисало се да ће западне санкције одвратити велике инвестиције у Русију, иако оне нису изричито забрањивале западним компанијама учествовање у приватизацији „Росњефта“. Америчка агенција „Блумберг“ склопљени посао је назвала „неочекиваним“ и оценила је да западне санкције сада изгледају као „прилично слабе“.


Пратите наш рад на порталима :