09.09.2016. Једна од последица или резултата ембарга у Русији и слабије рубље јесте бум у пољопривреди

Русија је након 1991. године изгубила око 35 милиона хектара обрадивог земљишта, што је површина готово целе Немачке.

Све се променило 2014. године увођењем западних санкција против Русије и одговора Москве на то.

“У последњих неколико година, удео пољопривреде у руској економији се повећао, супротно глобалном тренду. У протеклој години, Русија по први пут икада има већу зараду од извоза пољопривредних производа него од продаје оружја”, наводи се у извештају.

Производња житарица порасла је у последњих шест година, а у 2015. Русија је свргла с трона САД као највећег произвођача пшенице у свету извозника.

Према руском Министарству пољопривреде, овогодишња жетва ће бити најмање 110 милиона тона. У овом тренутку, Русија извози 22, 5 милиона тона житарица и очекује се да се повећа за 4,5 милиона тона у наредних годину-две.

Русија је добила и уговоре за извоз 120.000 тона пшенице у Египат, а ускоро ће почети да испоручује и у Кину.

Слабија рубља је такође помогла руску пољопривреду, а земља узгаја и усеве који могу да постану конкурентни на светском тржишту.

И руски премијер Дмитриј Медведев рекао је како земља узима замах као један од водећих светских извозника пољопривредних производа.

“Русија успешно враћа свој статус главног снабдевача на светском тржишту хране”, рекао је Медведев.

Министар пољопривреде Александар Ткачев сматра како би пољопривреда могла да постане друга највец́а извозна грана Русије, након сектора енергетике.


Пратите наш рад на порталима :