09.12.2016. Цео бошњачки врх осумњичен за ратне злочине, а нико није одговарао

За ратне злочине на подручју целе Босне и Херцеговине у Тужилаштву БиХ је осумњичен цели бошњачки политички и војни врх са Алијом Изетбеговићем на челу, али до данас нико из тог врха није процесиран, подаци су Тужилаштва БиХ.

У документу Тужилаштва БиХ под називом „Категоризација предмета ратних злочина у Тужилаштву БиХ с роком од седам година“, а који је Савет министара усвојио у децембру 2008. у оквиру Стратегије за рад на предметима ратних злочина као осумњичени су наведени Алија Изетбеговић (иако је он преминуо 2003. године), Ејуп Ганић, Харис Силајџић, Едхем Бичакчић, Русмир Махмутћехајић, Фикрет Муслимовић, Ариф Пашалић, Сефер Халиловић и Рамиз Дрековић.

Наводи се и генерал Армије БиХ Расим Делић и још 78 припадника Армије БиХ и цивилних власти за злочине у Брези над српским становништвом, пише „Дневни лист“ преносећи овај документ.

Под бројем 159/06, они су осумњичени за злочин против цивилног становништва из Члана 173 и злочин против ратних заробљеника из Члана 175 КЗ БиХ, за убиства више особа, злостављање и мучење, и то на целом подручју БиХ. „Против високих политичких и војних званичника, упркос оправданим сумњама, никада нису подигнуте оптужнице за ратне злочине“, наводи „Дневни лист“.


Пратите наш рад на порталима :