12.01.2017. Трамп донео ново богатство руским милијардерима

Од тренутка када је Доналд Трамп победио на изборима за председника САД руски милијардери су се обогатили за 29 милијарди долара, пише амерички лист Форбс.

Према процени листа, акционари „Новатека“ Леонид Михељсон (прво место на руском списку Форбса у 2016. години) и Генадиј Тимченко увећали су своје богатство за 1,9 и 1,8 милијарди долара услед 16-процентног раста акција компаније.

Међу првих десет најбогатијих руских бизнисмена су и Алексеј Мордашов (сувласник „Северстаља“) и Владимир лисин (сувласник Новолипецког металуршког комбината). Они су се обогатили за 1,6 и 1,4 милијарде долара.

Имовина првог човека „Лукоила“ Вагита Алекперова порасла је за 1,8 милијарди, сматра Форбс.

Према оцени листа, расту богатства руских милијардера допринело је поскупљење акција руских компанија, јачање рубље, повећање цена нафте, као и наде у вези с побољшањем односа Русије са САД и Европском унијом.

Укупно повећање богатства милијардера из Русије, како пише Форбс, веће је него у било којој другој земљи, осим САД. У просеку су руски милијардери постали богатији за 7,1 одсто од победе Доналда Трампа. Амерички милијардери обогатили су се за 2,8 одсто.

У листу Форбсових милијардера за 2017. годину увршено је 77 Руса.


Пратите наш рад на порталима :