18.09.2016. Амбасадор Русије са руководством Српске о референдуму

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изјавио је да је разочаран одлуком Уставног суда БиХ о забрани референдума о Дану Републике Српске и да ће се сутра састати са званичницима РС.

Руски амбасадор сматра да одлука Уставног суда не доприноси смиривању тензија у БиХ, пренео је РТРС. Иванцов је најавио да ће о новонасталој ситуацији након одлуке Уставног суда БиХ сутра разговарати са званичницима Републике Српске, а наредних дана и са партнерима из међународне заједнице у БиХ.

Уставни суд БиХ у Сарајеву у суботу је одбио апелацију Народне скупштине Републике Српске за преиспитивање одлуке тог суда којом је Дан Српске, 9. јануар, проглашен неуставним.

Разматрајући захтев председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића у вези са одлуком о одржавању референдума у Републици Српској о Дану Републике, Уставни суд усвојио је привремену меру којом се привремено обуставља одлука Народне скупштине Републике Српске о организовању референдума о Дану РС. Привремена мера трајала би до доношења коначне одлуке у вези са Изетбеговићевим захтевима.


Пратите наш рад на порталима :