21.11.2016. Три године Евромајдана: Украјинци гладују, Порошенко се богати

Украјинци данас обележавају трећу годишњицу од почетка Евромајдана у атмосфери незадовољства и растућих тензија — земља економски све више тоне, у Донбасу је и даље напето и критично, а украјински националисти прете новим антивладиним протестима и новом револуцијом.

И док је земља на рубу пропасти, а народ нема пара ни за хлеб, председник државе Петро Порошенко, истичу експерти, повећава своје богатство.

„Дошло је до девалвације гривне, односно до пада вредности домаће валуте за 300 одсто — ако се пре револуције један долар могао купити за осам гривни, данас је потребно 25 или 26 гривни. Такође, за 300 одсто је скочила и инфлација, а појавила се и маса нових пореза — војних, пореза на некретнине, на куповину стране валуте, чак и на запослене пензионере. Средња класа је претрпела велике губитке. У суштини, појавио се огроман јаз између богатих и сиромашних — земља сада има један одсто милијардера и то су државни функционери и њихове породице и 99 одсто сиромашних. Довољно је рећи да је захтеве за субвенцију трошкова комуналних услуга поднело више од осам милиона домаћинстава, што говори да има између 25 и 27 милиона Украјинаца који нису у стању да плате комуналије. То нису реформе, то је прави геноцид! Док народ грца, Порошенко напредује на листи најбогатијих људи“, каже Олег Соскин, шеф Катедре за међународне економске односе на Националној академији управљања у Кијеву.


Пратите наш рад на порталима :