28.11.2016. Путин „проветрава“ Кремљ — нема седења на две столице

Руски председник наставио је велику кадровску реорганизацију у Кремљу и државним органима и разрешио је дужности један број академика из председничке администрације, ФСБ, Министарства одбране и МУП-а, односно оне који су хтели да седе на „две столице“ и који су се оглушили о његову забрану да се не могу истовремено бавити државним послом и науком.

Путин је велике кадровске промене и „ротације“ у Кремљу и другим државним институцијама започео још летос. Он је још у августу разрешио дужности дугогодишњег шефа председничке администрације Сергеја Иванова и именовао га за специјалног представника председника по питањима екологије и транспорта.

Иванов је, додуше, и сам тражио да му се дâ друга дужност, а руски председник је рекао да је био задовољан његовим радом на месту шефа администрације Кремља. Путин је такође сменио и ухапшеног министра за економски развој Алексеја Уљукајева због „губитка поверења“, а томе је претходила и смена великог броја генерала у безбедносним структурама земље. Руски председник је послао у пензију и амбасадора Русије у Украјини Михаила Зурабова, а велике кадровске промене у Русији догодиле су се и у неколико региона. Сада су на ред дошли функционери-академици, који су и раније упозоравани да не могу истовремено обављати та два посла — Путин је још крајем 2015. године од представника власти тражио да се уздрже од учешће на изборима за Руску академију наука (РАН), јер, како је навео, људи који заузимају функције у органима државне власти, посебно на највишим местима, треба озбиљно да раде, иначе неће моћи да обављају своје службене обавезе и бавиће се истраживачким радом само у слободно време којег за људе који савесно раде фактички нема. Путин је такође прошле недеље упозорио да ће отпустити све државне службенике који су упркос његовој препоруци ушли у РАН и јасно им је поручио да ће им омогућити да се „баве само науком“. Руски aналитичари истичу да је Русија научила лекцију из прошлости.


Пратите наш рад на порталима :